Várandós relaxáció

SZÜLÉSRE ÉS ANYASÁGRA FELKÉSZÜLÉS
autogén tréninggel Mi az autogén tréning? 


Az egyik leghatékonyabb relaxációs technika, amely során az izmok tudatos ellazításán keresztül testi-lelki ellazulást és nyugalmat érhetünk el. A kismamák számára speciálisan felépített program során a várandósággal kapcsolatos témák feldolgozása társul a relaxációs technika megtanulásával. Az így megteremtett belső egyensúly pozitív hatással van mind az anya, mind a baba jóllétére, illetve kettejük kapcsolatára. 

Miért ajánlott az autogén relaxáció kismamáknak? 


A várandósság során a magzat olyan szoros összeköttetésben áll az anyával, hogy minden érzés – feszültség és nyugalom, öröm és szorongás – hatással van a babára is. A várandósság egyedülálló lehetőséget biztosít a belső világgal való munkára. Azzal, ha az anya az általa hordozott szorongásokat, aggodalmakat feldolgozza, a babát is tehermentesíti, jobb esélyeket teremt születendő gyermeke testi-lelki egészségre számára.

A relaxáció sokat segít a kismamának a várandóság időszakában fokozottan terhelt testrészeinek az ellazításában, a pihenésben, a hormonális változások testi és lelki hatásainak kezelésében. A relaxáció hozzájárul ahhoz is, hogy az édesanyát és születendő kisbabáját érő számos testi-lelki változás örömteli legyen. 

Ennek következtében a babák érdeklődőbbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, valamint a tapasztalatok szerint kevesebb probléma alakul ki a várandósság alatt, valamint szövődmény-mentesebb a szülés is. 

Az autogén tréning pozitív hatásai 


A szülés előtt… 
· megnövekedett nyugalom, kiegyensúlyozottság érzése 
· stressz-oldás következtében testi működések optimalizálása 
· alvási nehézségek, rossz testi közérzet enyhítése 

A szülés alatt… 
· szülés alatti feszültség és szorongás feloldása 
· a fájdalomcsökkentés természetes eszköze 
· elősegíti a szülés természetes folyamatait, rövidíti és könnyíti a vajúdást 
· támogatja a testi történésekkel való együttműködést, a testi folyamatokra való ráhagyatkozást és segít úrrá lenni a fáradtságon, kimerültségen 

A szülés után… 
· a test regenerálódásának gyorsítása és a tejtermelés elősegítése 
· a szülés utáni depresszió előfordulásának csökkentése 
· a kevés alvással eltöltött időszakban hatékony pihenés lehetővé tétele (15-20 perces mély relaxáció kb. 1,5-2 óra alvásnyi pihenésnek felel meg) 

Hogyan sajátítható el az autogén tréning kismamaként? 


Egyéni és kiscsoportos (3-6 fő) formában is elsajátítható, előzetes konzultáció után. Az alkalmakon való aktív részvételt az otthoni gyakorlás egészíti ki, ami naponta 10-15 percnyi egyéni relaxációt jelent. A tanulási folyamat teljes időtartama optimális esetben 12-15 hét, heti egyszeri találkozással. Ezt követően a technika önállóan, bármilyen körülmények között használható. 


Az üléseket vezeti: 
Frankó Dóra pszichológus, relaxációs terapeuta


Bejelentkezés: 
a 36-34/487-834 telefonszámon, bethesdakozpont@gmail.com címen
vagy személyesen központunkban.