Meseterápia

A meseterápia kiindulópontja az a felismerés, hogy mindennapi élethelyzeteinknek mindig fellelhető egy mesebeli párja. Ez abból fakad, hogy az emberi lélekben fölmerülő konfliktusok, krízisek szimbolikus formában megtalálhatóak a mesékben. A mesék, mítoszok és mondák forrásai emberi vágyak, fantáziák és érzelmek; ezek a történetek tehát a képzelet és a valóság összefonódásai, amelyekben gazdag tudás sűrűsödik szimbolikus formában az élet misztériumairól, valamint a világ törvényszerűségeiről.

Válsághelyzetben, vagy életünk fordulópontjaihoz érve tehát ehhez a kollektív bölcsességhez fordulhatunk, amelyek számunkra is hordozhatják a kulcsot problémáink megoldásához. A meséken keresztül választ kereshetünk azokra a kérdésekre, amelyekre életünk során szembekerülünk: az élet nagy dilemmáira, az egyes életszakaszok feladataira és a választási helyzetekre így ezekben a történetekben saját magunk számára is megtalálhatjuk a választ. Nem csak önismeretünk gazdagodhat ezáltal, hanem problémáink, nehézségeink kezeléséhez is segítő eszközöket nyújtanak a mesék.

A mesék tehát nem csak gyermekeknek való történetek, hanem életkortól függetlenül mindannyiunkhoz egyaránt szólnak. Őseink egész életét végigkísérte a mesemondás és a mesehallgatás, természetes része volt az őket körülvevő világnak. Számunkra is lehetséges, hogy a mesék jelképes üzenetein keresztül ma is gazdagodjunk, és a mesék analógiájára a saját életünk kérdéseire választ, személyes problémáinkra megoldást is találjunk.