Autogén relaxáció

Egészség-és személyiségfejlesztés, stressz-kezelés autogén tréninggel

"Az autogén tréning tulajdonképpen egy önismereti relaxációs terápia, amely felnőtteknek, gyermekeknek, serdülőknek és várandósoknak is egyaránt elsajátítható."

Mi az autogén tréning? 


A modern mindennapokban számos olyan stresszhatás ér bennünket, mely hosszú távon kimeríti szervezetünk erőforrásait, csökkenti immunrendszerünk hatékonyságát és különböző testi tünetek, betegségek kialakulását eredményezheti. 
Épp ezért kifejezetten fontos a stresszhelyzet megfelelő kezelése, a stressz által okozott feszültség csökkentése, melynek egyik leghatékonyabb és könnyen elsajátítható módja az autogén tréning. 
Az autogén tréning (AT) egy német neuropszichológus és pszichiáter, Johannes Heinrich Schultz által kidolgozott relaxációs módszer, melyet az 1930-as évektől kezdve használnak eredményesen orvosok, pszichológusok. 
Lényege, hogy a lépésenként felépített speciális relaxációs gyakorlat során az idegrendszer olyan üzeneteket kap, melyek a stresszreakció leállítására ösztönzik, ezáltal lehetővé téve a stressz-sprirálból való kilépést. 
A rendszeres gyakorlás a folyamat automatikussá válását segíti elő, így a nyugalmi állapot gyorsan és könnyen elérhetővé válik, hozzájárulva a fizikai és lelki kiegyensúlyozottsághoz. Az autogén tréning az egyik legjobban megalapozott, legtöbbet kutatott relaxációs módszer, mely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. 

Az autogén tréning lehetővé teszi számunkra: 

 • az intenzív pihenést és felfrissülést, a gyorsabb regenerálódást 
 • a stresszel való hatékony megküzdést – az AT megelőzi és kivédi a stressz káros testi-lelki hatásait (pl. magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, depresszió, stb.) 
 • a tűrőképesség fokozását – csökken a fájdalomérzékenység, tompulnak a kellemetlen érzések, jobban tudjuk kezelni indulatainkat és konfliktusainkat 
 • a teljesítményünk fokozását – javul a koncentrálóképesség, összeszedettebbé válunk, fokozódik a kreativitás, élesedik a figyelem 
 • hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert – ezáltal fokozódik önbizalmunk, öntudatosabbá válunk, és kapcsolataink is javulhatnak 
 • hogy nehéz helyzetekben önmagunkon segítsünk 

A rendszeres gyakorlás következtében leggyakrabban jelentkező pozitív hatások: 

 • megnövekedett nyugalom, kiegyensúlyozottság 
 • hatékony stressz-kezelés, szorongáscsökkenés 
 • akaraterő, önkontroll, én-hatékonyság növekedése 
 • fokozott koncentrációs készség 
 • javuló memória és teljesítmény (fizikai és szellemi) 
 • testi tünetek, fájdalmak csökkenése 
 • vérnyomás optimalizálódása 
 • kiegyensúlyozottabb alvás 
 • fáradtságérzés csökkenése 
 • kiégés megelőzése, kezelése 
 • önbizalom, önbecsülés növekedése 
 • élettel való elégedettség növekedése 

Kinek ajánljuk? 


Stressz-kezelés céljából fokozott munkahelyi megterhelésnek kitett munkahelyen dolgozóknak, valamint tanulóknak, felsőoktatásbeli hallgatóknak. 
Mindazoknak, akik szeretnék javítani koncentrációs, figyelmi készségeiket (tanulók, nagyfokú figyelmet igénylő munkakörökben dolgozók). 
Azoknak, akik szeretnének életvitelükön, bizonyos szokásaikon változtatni, és akik szeretnék hatékonyabban megvalósítani személyes céljaikat. 
Azoknak, akik önismeretüket, illetve én- és testtudatosságukat szeretnék fejleszteni. 
Várandósoknak gyermekük születésére és az anyaságra való felkészülés részeként. 
Prevenciós és regenerációs céllal annak, aki szeretne elsajátítani egy bárhol és bármikor alkalmazható relaxációs technikát a közérzete harmonizálására, teste, lelke és szelleme megnyugtatására. 
Szorongásos problémákkal küzdőknek. Pánikbetegek számára. Kényszerbetegségekben szenvedőknek. 
Mindazoknak, akik a túlzott negatív szemléletmódról szeretnék pozitívabb életmegélésre váltani. 
Továbbá más terápiák kiegészítőjeként, támogatójaként. 


Ki sajátíthatja el az autogén tréninget? 


Az autogén tréning módszer 14 éves kortól mindenki számára elsajátítható, előzetes ismereteket, vagy felkészülést nem igényel. Az alkalmakon való aktív részvételt az otthoni gyakorlás egészíti ki, ami naponta 10-15 percnyi egyéni relaxációt jelent. 

Mennyi idő alatt sajátítható el az autogén tréning? 


Az autogén tréning tanulásának megkezdését egy előzetes konzultáció előzi meg. A tanulási folyamat teljes időtartama 12-15 hét, heti egyszeri találkozással. Egy alkalom 45-50 perces. 

Hogyan sajátítható el az autogén tréning? 


Egyéni foglalkozások során, heti rendszerességgel. Ennek az az előnye, hogy az élmények feldolgozásához kizárólagos figyelem és jóval több idő áll rendelkezésére; továbbá az időbeosztás az egyéni igényekhez alakítható.

Az üléseket vezeti: 
Frankó Dóra pszichológus, relaxációs terapeuta

Bejelentkezés:
06-34/487-834 telefonszámon vagy a bethesdakozpont@gmail.com címen.